Kaj so to Twisted pair kabli

Kaj so to Twisted pair kabli

Twisted pair so kabli kateri so nujno potrebni v skoraj vsakem gospodinjstvu. Gre za bakrene žice katere so zvite ena z drugo v “presto” in od tu tudi ime. Te kable pa uporabljamo v LAN omrežjih, da lahko druga z drugo komunicirajo. Poznamo več vrst Twisted pair – ov in tudi njihovih kategorij.

twisted pair

Ločimo jih na UTP, FTP, STP, SFTP in druge vendar so tej najbolj v uporabi zato vam bom razložil le te.

  1. UTP ali Unshilded Twisted Pair gre za nezaščiten kabel in lahko v njem najdemo samo zvite žice. Nima nikakršne zaščite proti magnetnimi motnjami ter je zaradi tega najslabši med vsemi vendar je zaradi njegove cenovne ugodnosti ter lažje uporabe najbolj priljubljen ter ga najdemo v naj več gospodinjstvih saj nanj po navadi ne vpliva veliko elektromagnetnih valovanj, katere ga bi lahko motile.
  2. FTP ali foiled  Twisted Pair gre za enako zvite kable le, da je okoli vsakega para ovita še folija katera ščiti proti zunanjim dejavniki. Vsi naslednji uklučno z FTP kablom morajo biti ozemljeni saj če niso  ni razloga, da jih uporabljamo.
  3. STP ali shielded Twisted Pair so kabli kateri imajo okoli vseh parov skupaj zavito folijo.
  4. SFTP ali shielded foiled  Twisted Pair pa je kombinacija STP-ja in FTP-ja

Prav tako pa vsakemu kablu določimo katere kategorije je, kar pomeni, da vemo koliko hitro lahko podatki po njih potujejo. Dandanes se od CAT1 – CAT4 ne uporablja več saj so prepočasni ter nimamo razloga, da bi jih uporabljali zato pa imamo kabli kategorij od 5 do 8. Kot že veste je tehnologija v zadnjih 20 letih zelo napredovala in tudi pri teh kablih je to zelo očitno ter je razlika več, kot opazna. Hitrosti današnjih povezav lahko grejo tudi do več ,kot 25Gbps, kar pa je bilo samo 15let nazaj nepredstavljivo saj so bili trdi diski 1000x manjši, kot nam omogoča ta hitrost, da lahko stvari nalagamo. Take povezave pa seveda ne potrebujemo za domačo uporabo saj po navadi sploh nimamo dovolj hitrih komponent ali pa komunikacija pri napravah ne presega 2Gbps.

Torej, kot ste lahko razbrali imajo tej kabli, kar veliko funkcij. Ena od njih je pa tudi, da lahko nanj nanašamo posebne premaze, da jih zaščitimo proti razno raznim problemom, zajedalcem, vodi, ognju itd.. Seveda vse to pa ni 100*  ter, kot veste, ko bo enkrat gorelo bo težko, kaj ostalo vendar nam ponuja to zaščito in lahko jo kupimo vendar nas bo stala kakšen 0.10 eur več n kvadratni meter.

Kakšen kabel kupiš pa na koncu sploh ni pomembno saj vsak kupi točno to kar rabi zato pa je tudi toliko različnih opcij.

 

Na vrh