CBCT – kdaj in zakaj je potreben?

Ena stvar nam je večini skupna in to je nekakšen strah, do zobozdravnikov kateri je zelo nepotreben saj jih je večina dandanes zelo prijaznih ter delajo svoje delo iz veselja ter po najnovejših standardih. 3D slikanje je definitivno ena od bolj modernih stvari katera ni v uporabi dolgo časa. Cbct /3D to je poimenovanje za rentgensko slikanje katero se uporablja v zobozdravstev. Z njegovo pomočjo lahko vidimo vse stvari v čeljusti, katere bi lahko ogrožale nas med operacijo ali drugim zobozdravstvenim posegom.cbct

Cbct /3D je rentgenski scan kateri prav tako, kot klasični 2D scan deluje na principu sevanja vendar malo drugače. Gre za slikanje v snopih kateri slika ter zajame vse s čimer pa lahko bolj ustrezno pregledamo vse kar bi lahko bilo narobe ter se pripravimo tudi na težje operacije, katere s pomočjo tega scana delujejo lažje ter bolj natančno. Oddajanje sevanja je zaradi drugačnega načina posega ter žarkov tudi do 10 krat manjše od tradicionalnega 2D rentgena ter mnogo bolj varno. Kar pa seveda ne pomeni, da bi lahko hodili na cbct teste redno ter brez posvetovanja ter napotnice zobozdravnika.

Cbct testi so po naročilu zobozdravnika z 2-3 tedni čakanja  čisto brezplačno zaradi zdravstvenega zavarovanja. Seveda pa lahko ta postopek pospešite s pomočjo podjetja Lux Dental kjer se lahko naročite ter vaš čaka krajša čakalna doba ter mnogo bolj oseben pristop, kateri bi vam mogoče malo bolj ustrezal. Seveda je vse odvisno od vašega trenutnega položaja.

Nikar pa se ne ustrašite radiacije saj to ni nič strašnega. Vsak dan smo izpostavljeni radiaciji vendar je res, da je ta po navadi manjša ter ne toliko nevarna. Tudi takšno sevanje katerega dobimo pri rentgenskih scanih ni nevarno saj smo sevanju izpostavljeni malo časa ter zaščiteni na vseh mestih kje bi nas lahk oto sevanje ogrožalo iz svinčenega predpasnika narejenega prav za to.

Na vrh