Preproge – dodatki za okras in udobje

Preproge – dodatki za okras in udobje

Včasih nepogrešljivi del bivalnih prostorov, zdaj pa so tepihi bolj dodatek za notranje oblikovanje. V velikih odprtih prostorih imajo tudi nekakšno funkcijo razdelitve prostora. Preproge so za nekaj časa izginile predvsem zaradi modernejšega, minimalističnega sloga, a se na tržišča počasi ponovno vračajo. Izdelki so seveda precej drugačni kot včasih, najdemo mnogo lepih in zanimivih vzorcev, v praktično vseh mogočih oblikah, s poudarki na podrobnostih, ne gre pa niti brez tradicionalnih tehnik.preproge

 

Od kod izvirajo?

Tradicija ročne izdelave preprog izvira z različnih koncev sveta: iz Indije, Pakistana, Turčije, Irana, severne Afrike, Južne Amerike, … Tam jih običajno izdelujejo še dandanes, pa tudi oblikovalci od drugje iščejo navdih ravno v teh deželah.

Stvaritve, ki nastajajo, sploh ročno, so že skoraj umetniška dela. Tepihi so prijetna dopolnitev in popestritev minimalističnega, hladnega sloga. Izbiramo lahko tako med večjimi, klasičnimi oblikami kot tudi med tekači in ostalimi različicami manjših preprog v najrazličnejših barvah, oblikah in vzorcih. S svojo teksturo zaokrožijo podobo domačega ambienta, obenem pa imajo tudi funkcijo blage zvočne izolacije.

Kakovost je pomemben dejavnik pri nakupu

V specializiranih prodajalnah lahko najdemo tako kakovostne kot tudi izredno slabo izdelane preproge. Če si želimo takšno, ki nam bo služila nekaj časa tako estetsko kot funkcionalno, je dobro poznati nekaj značilnosti. Kvaliteta je odvisna od kakovosti in izbire vlaken, trpežnosti, načina izdelave in tudi spodnje plasti obloge, ki ima vpliv na dimenzijsko stabilnost. Kvalitetni tepihi imajo globinsko barvana vlakna, ne zbledijo na svetlobi, so antistatične in odporne na obrabo. Sintetika je najcenejša med umetnimi materiali in proizvajalci jo ravno tako antistatično obdelajo, da je na otip prijetnejša. Med sestavinami je pogost akril, v zadnjem času pa visokotehnološka vlakna, ki izgledajo naravno, a so preprostejša za vzdrževanje ter odporna proti UV žarkom in vlagi.

Če pa dejansko želimo naraven material, sta zelo cenjeni svila in volna. Ravno volneni izdelki so najdražji, saj gre za ročno striženje na različnih višinah; lahko so kombinirane s svilo, gosto tkane in zaradi tega izredno trpežne. Volna, ki je obdelana ročno, je kakovostnejša od strojno obdelane in zato so takšne preproge kompaktnejše in obstojnejše. Materiali, ki se tudi uporabljajo za izdelavo, so klobučevina, usnje, sisal, juta, bombaž ali kokosova vlakna.preproge

 

Tehnologija izdelave

Najpogostejše uporabljeni postopki pri izdelovanju preprog so:

– iglanje,

– taftanje,

– tkanje in

– kosmičenje.

Najbolj razširjene so taftane, saj je postopek izdelave preprost in hiter, zaradi česar spadajo tudi med najcenejše tepihe. Z iglami, v katere je vdeta preja, se prebada ustrezno podlago. Če zanke režejo, je to iglana preproga; če ostanejo neprerezane, gre za krožne zanke. Tkani tepihi spadajo v višji cenovni razred.

Na splošno velja, da današnje preproge sledijo trendom notranjega oblikovanja. Na voljo so enobarvne izvedbe ali kombinacije vzorcev (črte, cvetje, liki, abstraktne podobe, …). S tehnologijo tridimenzionalnega tiskanja so se možnosti le še bolj razširile.

Kako se lotiti čiščenja

Preproge seveda potrebujejo tudi občasno čiščenje, odvisno od namena uporabe. V osnovi se najpogosteje uporablja le suhi sesalnik, a ta odstrani nečistoče le iz zgornjih plasti. Kadar gre za čisto, novo preprogo, je to sicer dovolj, a po nekaj časa je smiselno globinsko čiščenje (vsaj enkrat letno). To je priporočljivo zaradi kopičenja nesnage v jedru, kjer so vlakna pritrjena na nosilno podlago, tja pa suhi sesalniki ne sežejo. S takšnim čiščenjem preprečimo izgubljanje živahnosti barve in neprijeten vonj. Temeljito globinsko čiščenje izgleda tako, da se najprej s strojnim krtačenje obdela vsa vlakna do jedra, zaradi česar se umazanija omehča, raztopi in preide v zgornjo plast tepiha. Po krtačenju sledi ekstrakcijsko globinsko sesanje s strojnim izpiranjem. A previdno – če gre za specifične preproge dražje kategorije, je morda bolje najprej za navodila povprašati ponudnika ali temeljito prebrati navodila za vzdrževanje.

Na vrh

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/udsigou/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/udsigou/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427