Zgradite svoj vrtni kamin in uživajte v okusni hrani

Zgradite svoj vrtni kamin in uživajte v okusni hrani

Doma narejen vrtni kamin bo popestril vašo okolico, hkrati pa poskrbel za okusno pripravljeno hrano v družbi vaših najdražjih. Za ljubitelje poletnih piknikov ter specialitet z žara je zunanji kamin neobhoden element. Peka na žaru namreč predstavlja veliko več kot le obed. Predstavlja tudi druženje s prijatelji, poglabljanje odnosov ter sproščanje stresa. V podjetju Xella vam nudimo kakovostne materiale Ytong, s katerimi boste lahko prenovili svoj dom, uredili njegovo notranjost ter med drugim zgradili tudi vrtni kamin.vrtni kamin

 

Prednosti lastne gradnje

Zunanji kamini izdelani iz Ytong materialov imajo mnogo prednosti. Ker lahko svojega zgradite kar sami, boste na ta način prihranili kar nekaj stroškov in časa. Za gradnjo kamina lahko uporabite Ytong idake in plošče iz odpornih, vzdržljivih ter trajnih materialov, ki so odporni na vse vremenske in temperaturne spremembe. Za nameček so naši materiali cenovno dostopni vsakemu uporabniku. Kamin boste tako lahko prilagodili svojim željam in potrebam ter ga morda obložili s kamnom ali keramiko, kurišče pa s šamotom ali šamotno opeko. Vrtni kamin lahko ustvarite tudi kot del vrtne kuhinje, v kateri boste pomladi in poleti lahko pripravljali poslastice za vso družino. Omogoča vam različne vrste peke – na oglju ali kar nad odprtim ognjem. Meso lahko pripravite tudi v saču. Razen same gradnje, vam vzdrževanje kamina ne bo vzelo preveč časa. Vse, kar morate storiti je, da poskrbite za redno čiščenje rešetke ter odstranjevanje pepela.

Lastna izvedba in postavitev vam omogočata, da se izgled vrtnega kamina lepo spoji z okolico in prilagodi vašim željam ter potrebam.

Kako se lotiti gradnje vrtnega kamina?

Za gradnjo ne boste potrebovali veliko materiala – le zidne plošče Ytong plošče debeline 5 ali 7,5 cm, tankoslojno lepilno malto ter orodje za njihovo obdelavo. Slednje obsega žago, lopatico za nanos lepilne malte, mešalo za pripravo lepila ter vedro.

Naše zidne plošče odlikuje mnogo pozitivnih lastnosti, kot je nizka teža, čista ter hitra gradnja, enostavna obdelava sten ter visoka požarna odpornost. Tankoslojna lepilna malta je enostavna za pripravo in uporabo ter ne povzroča nereda. Je posebej prilagojena strukturi Ytong materialov, zato se v kombinaciji z njimi najbolje obnese. Je tudi edina tankoslojna lepilna malta, ki ustreza zahtevam gradnje z omenjenimi Ytong materiali.

Postopka se lotite z izbiro primernega prostora, kjer bo stal vaš vrtni kamin. Pri izbiri lokacije lahko upoštevate nasvete, ki smo jih za vas pripravili v nadaljevanju besedila. Pomembno je, da izberete čvrsto podlago in se na ta način izognete posedanju kamina. Nato se lahko lotite gradnje. Svetujemo vam, da si pred tem izdelate podroben načrt amina. Začnite s postavljanjem prve vrste Ytong zidakov v podaljšano malto (ob tem imejte v mislih, da bo linija uravnana). Nadaljujte z zidanjem naslednjih vrst, tokrat s tankoslojno lepilno malto. Ko boste dosegli gradnjo gorišča, bodite pozorni, da slednjega zaščitite s šamotom. Vse preostale dele lahko obdate z zaključnim ometom, keramiko ali kamnom – po vaši želji.

Kakšno lokacijo izbrati za vrtni kamin?

Ker gradnja in postavitev kamina ne predstavljata posebnega posega v okolje, ga lahko postavite praktično kamorkoli, kjer imate prostor. Pomembno je le, da kamin stoji na ravni ter trdni podlagi. Pri gradnji večjega kamina je primerno, da pred tem vlijete osnovno betonsko ploščo, da se izognete pogrezanju skozi čas. Umestite ga v prostor, kjer vam ne bo napoti, sicer pa poskrbite tudi za požarno varnost. Namestite ga na primerni razdalji do jedilne mize (ali sosedove posesti), da vas dim ne bo motil med jedjo. Sicer pri postavitvi upoštevajte še svoj osebni okus ter razporeditev različnih rož in rastlin na vašem vrtu.

Na vrh