Vaje za hrbtenico

Vaje za hrbtenico

Zdravniki pogosto naletijo na vprašanje, katere so najboljše vaje za hrbtenico. Na spletu boste našli veliko nasvetov in veliko različnih vaj. Predlagamo, da za začetek obiščete spletno stran Perskindol, kjer imajo pripravljene vaje za različne dele telesa, med drugim tudi vaje za hrbtenico, do katerih dostopate na naslednji povezavi https://www.perskindol.si/vaje-za-hrbtenico.

Če imate bolečine v hrbtu, lahko ustrezna vadba pomaga ublažiti nekatere od teh težav. Tudi če ne čutite nobene bolečine, je izvajanje določenih vaj odlična preventiva, da se izognete težavam z bolečinami v hrbtenici v prihodnje.

Ljudje z bolečinami v hrbtu se pogosto bojijo gibanja, zaradi česar lahko postane njihov hrbet otrdel in bolečina še hujša. To pa predstavlja pravo nočno moro, otežuje normalno življenje in greni lepe trenutke.

Redno raztezanje mišic, kit in vezi, ki podpirajo hrbtenico, je pomemben element vseh programov vadbe za hrbet. Raztezanje, namenjeno lajšanju bolečin v vratu in hrbtu, bo verjetno predpisal zdravnik, fizioterapevt ali specialist za hrbtenico.

Bolečina, ki traja dlje kot 3 mesece (kronična bolečina), lahko zahteva tedne ali mesece rednega raztezanja za uspešno zmanjšanje bolečine. Raztezanje je lahko vključeno kot del programa fizikalne terapije, vendar tudi, ko končate z vadbo pri strokovnjakih je zelo priporočljivo, da vaje za hrbtenico izvajate vsak dan doma.

Upoštevanje naslednjih splošnih nasvetov vam lahko pomaga učinkovito raztegniti mišice brez dodatnih poškodb:

  • nosite udobna oblačila, ki vas ne bodo vezala ali omejevala gibov,
  • ne silite telesa v težke ali boleče položaje – raztezanje mora biti brez bolečin. Poslušajte svoje telo in se ustavite, če pri raztezanju začutite bolečino.
  • počasi se pomaknite v raztezanje in se izogibajte poskakovanju, ki lahko povzroči napetost mišic,
  • raztegnite se na čisti, ravni površini, ki je dovolj velika, da se lahko prosto gibljete,
  • zadržite raztezanje dovolj dolgo (15 do 30 sekund), da ustrezno podaljšate mišice in izboljšate obseg gibanja,
  • ponavljajte raztezanje – mišica običajno doseže največji raztezek po približno štirih ponovitvah.
Na vrh