Sladkorna bolezen ima več tipov

Imate sami ali kdo od bližnjih sladkorno bolezen? Veste kakšni so značilni simptomi in znaki te bolezni? Bi jih znali prepoznati? Sladkorna bolezen lahko prinese različne težave, zato je pomembno, da jo čim prej prepoznamo in ustrezno zdravimo.

Sladkorno bolezen poznamo tudi pod krajšim imenom diabetes, gre pa za skupino presnovnih motenj glukoze. Značilno za to bolezen je, da ima oseba kronično povišano vrednost glukoze v krvi. Glukoza ali krvni sladkor je zelo pomembna za dobro delovanje naših možganov, celic in drugih tkiv, saj jim dovaja energijo, ki jo potrebujejo za svoje delovanje. V običajnih primerih se glukoza, ki jo vnesemo vase absorbira v črevesju in potuje naprej v krvni obtok, kar poviša vrednost glukoze v krvi. To je signal za inzulin v naši trebušni votlini, da se mora začeti sproščati. Inzulin nato prevzame glukozo iz krvi in jo prenese do celic, ki jim je to vir energije za pravilno delovanje. Ta potek pri zdravih ljudeh vsak dan deluje normalno in sam od sebe, s čimer se uravnava glukoza v krvi.

Pri nekaterih ljudeh pa to ne poteka samo od sebe, kar pomeni, da inzulin svoje naloge ne opravlja dobro. Takrat se razvije sladkorna bolezen, kajti glukoza ne pride v celice in v visokih koncentracijah ostaja v krvi. Glede na vzrok, ki povzroči pomanjkanje inzulina ločimo različne tipe sladkorne bolezni, za katere ste najbrž že slišali. Sladkorna bolezen tipa 1 se razvije zaradi uničenih beta celic v trebušni slinavki in posledično ne morejo proizvajati inzulina. Sladkorna bolezen tipa 2 se pojavi zaradi zmanjšane odzivnosti tkiv na inzulin. V tem primeru imajo bolniki dovolj inzulina, a se celice nanj ne odzivajo. Gestacijski tip bolezni pa nastane v nosečnosti in večinoma po porodu izgine.

Simptomi so tem bolj očitni, čim višja je koncentracija glukoze v krvi. Kakšni simptomi se pojavi pri posamezniku, je odvisno tudi od tipa sladkorne bolezni.

Na vrh

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/udsigou/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/udsigou/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427