Vrtne garniture za brezskrbno poletje na vašem vrtu

Vrtne garniture za brezskrbno poletje na vašem vrtu

Vrtne garniture so nepogrešljive del poletja, saj nam omogočajo še kako potrebno sprostitev v prijetni senci na vrtu. A pazite, na spletu najdete vrtne garniture različnih dimenzij in barv, predvsem pa različnih kakovosti, kar pomeni, da morate biti pred nakupom previdni in se pozanimate o kakovosti vrtnega pohištva, za katerega se zanimate.vrtne garnture

 

Les, ratan ali aluminij za vaš vrt?

Zadnje čase najbolj popularne so vrtne garniture iz umetnega ratana. Odlikuje jih predvsem vzdržljivost, pa tudi raznolikost barv in izredno ugodna cena. Ker so izdelane iz umetnega materiala, jih sonce in dež ne uničita tako hitro, kot recimo garniture iz lesa. Leseno pohištvo namreč zahteva redno in dolgotrajno vzdrževanje v obliki lakiranja in čiščenja, medtem ko je ratan izredno neobčutljiv na vremenske razmere in ga preprosto očistite z vlažno krpo. Vrtno pohištvo iz umetnega ratana vam je na voljo v vrsti barv, najpogosteje pa v črni, svetlo ali temno rjavi ter beli oz. bež barvi. S temi barvami lahko pohištvo prilagodite kateremu koli drugemu elementu na vašem vrtu in poskrbite za preprosto ujemanje slogov. Celotno garnituro lahko dobite že za malo manj kot 200 €, kar je več kot ugodno za večmesečno uživanje na vrtu.

Če si kljub temu želite nekaj nekoliko bolj unikatnega, vam bodo morda bolj všeč vrtne garniture iz aluminija. Tovrstne garniture odlikuje izredna vzdržljivost, saj so odporne tudi na močnejše udarce, kar je še posebej pomembno pri majhnih otrocih, ki lahko med igro postanejo preveč razposajeni. Aluminijaste vrtne garniture vam bodo služile neprimerljivo dlje, določeni proizvajalci pa nanje nudijo tudi večletno jamstvo. Na voljo so večinoma v temno sivi ali črni barvi, seveda pa se lahko z nekaterimi ponudniki dogovorite tudi za drugo barvo, ki bolj ustreza vašemu slogu in vrtu. Cena je sicer nekoliko višja kot pri vrtnih garniturah iz umetnega ratana, a še vedno izredno ugodna.

Vse manj pa so priljubljene vrtne garniture iz lesa. Tovrstno vrtno pohištvo namreč zahteva precejšnjo mero vzdrževanja. Na soncu in dežju, čemur je vrtno pohištvo izpostavljeno skozi celotno poletje, pogosto pa tudi čez zimo, namreč les hitro zbledi ali razpoka, temu pa se izognemo le z rednim vzdrževanjem – lakiranjem in včasih tudi barvanjem. Strošek sicer ni velik, a v kombinaciji s stroškom nakupa vrtne garniture še vedno višji kot pri pohištvu iz umetnega ratana ali aluminija.

Ob pravilnem ravnanju lahko življenjsko dobo celo podvojite

Kot že rečeno, v nasprotju z lesenimi vrtne garniture iz ratana ali aluminija ne potrebujejo veliko vzdrževanja. Zaradi svoje neobčutljivosti na sonce in dež rednega vzdrževanja ne potrebujejo, očistite pa jih preprosto z vlažno krpo. Vseeno pa lahko življenjsko dobo svoje vrtne garniture dodatno podaljšate, če upoštevate spodnje nasvete:

  1. Ob daljši neuporabi jih pokrijte ali pospravite v zaprt prostor. Če odhajate na dopust ali se obeta daljše obdobje slabega vremena, poskrbite, da je vaša vrtna garnitura primerno zaščitena ali skladiščena. S tem se izognete nepotrebnemu izpostavljanju vremenskim razmeram.
  2. Vrtno garnituro pred zimo temeljito očistite, posušite in pospravite v suh in temen prostor. Tako barva ne bo zbledela, pohištvo pa bo zaščiteno pred zmrzaljo in težkim snegom. Tanjši deli pohištva, kot so noge ali ročaji, se lahko v nasprotnem primeru pod težo snega ukrivijo in celo počijo, pohištvo pa boste morali še pred naslednjim poletjem zamenjati.
  3. Aluminijasto pohištvo lahko pred poletno sezono dodatno zaščitite z avtomobilskim voskom in tako poskrbite za dodatno zaščito pred vremenskimi vplivi. Vosek preprosto nanesete, počakajte nekaj dni, da se posuši, nato pa celotno garnituro zaščitite še z lakom. Tako si lahko zajamčeno življenjsko dobo svojo vrtne garniture celo podvojite.
  4. Če ste z vrtnim pohištvom naroči tudi blazine, jih redno pospravljajte, tudi ponoči. V nasprotnem primeru se kaj hitro najde kakšna mačka, ki si jo prilasti kot svoje ležišče, blazine pa so tudi veliko manj odporne na vremenske razmere.

Pripravite se na poletje in si oglejte široko ponudbo ugodnih in kakovostnih vrtnih garnitur, ki jih ponuja Merkur. Zaupajte njihovi dolgoletni tradiciji in si zagotovite brezskrbno poletje na vašem vrtu.

Na vrh