Alzheimerjeva bolezen – simptomi so različni

Alzheimerjeva bolezen – simptomi so različni

Alzheimerjeva bolezen je žal še ena izmed bolezni, ki zaenkrat še niso ozdravljive, prizadenejo pa vse več ljudi. Res je, da je to težka bolezen, včasih bistveno težja za svojce kot pa za bolnika, a to še ne pomeni, da je z diagnozo konec sveta. Z različnimi terapijami lahko bolniku za kar nekaj let podaljšamo kakovost življenja in mu omogočimo samostojnost.

Alzheimerjeva bolezen – simptomi so različni – je oblika demence. Prizadene predvsem naš spomin, mišljenje in obnašanje. Simptomi niso vedno enaki in se lahko tekom bolezni spreminjajo, a eden izmed simptomov se pogosto pojavi že v prvi fazi in pri skoraj vseh ljudeh – gre za motnje spomina, sploh kratkoročnega. Bolezen se lahko kaže tudi v izgubi orientacije, v spremembah razpoloženja pri bolnikih, zmedenosti, obolela oseba lahko postane sumničava do vseh, celo do bližnjih. Pri nekaterih bolnikih je opaziti tudi težave pri govoru, požiranju, hoji, doživljajo lahko blodnje, morda postanejo depresivni, saj ne znajo več ohranjati socialnih stikov ipd. Kot že rečeno, Alzheimerjeva bolezen (simptomi se pojavijo že v prvi fazi) prizadene spomin, a vsaka izguba spomina še ne pomeni, da bolehate za Alzheimerjem – normalno je namreč, da se naše možganske celice z leti starajo in tako večkrat kaj pozabimo, a če se to dogaja prepogosto, je dobro čim prej obiskati osebnega zdravnika, ki bo odredil ustrezne preiskave in vam v najkrajšem možnem času postavil diagnozo. Ravno pravočasno ukrepanje je bistveno, če želite, da bodo terapije uspešne, torej da se bodo simptomi oz. napredovanje bolezni ustavilo ali vsaj upočasnilo. Kot rečeno, pa bolezni še ni mogoče pozdraviti.

Alzheimerjeva bolezen se lahko kaže v različnih simptomih, pomembno pa je, da takoj ko sumimo, da nekod boleha za to boleznijo, ukrepamo, torej da ga odpeljemo k osebnemu zdravniku. Pravočasno ukrepanje lahko vsaj za nekaj let podaljša kakovost življenja bolniku oz. mu omogoči malce več samostojnosti.

Na vrh