Kako retencija pomaga pozdraviti nasmeh?

Kako retencija pomaga pozdraviti nasmeh?

Retencija je terapija, s katero se ukvarjajo ortodonti. To je zadnja faza zdravljenja z zobnim aparatom. Kaj dejansko je retencija, si lahko preberete tukaj. Zobni aparat s pomočjo nežne sile poravna zobe v nekem času v neka tednih, pom pa je potrebno namestiti retainerje, ki takšno stanje, ki ga je zobni aparat uredil, tudi ohranijo na dolg rok, saj se mora zapolniti kostna gostota in masa tam, kjer ni v redu.

retencija

Tako retencija poravna še zadnje ortodontske nepravilnosti, ki so odkloni pri oblikovanju ugriza in delovanju zobovja. Obstajajo pa tudi estetske nepravilnosti, te pa lahko povzročajo težave pr nasmehu, pri govorjenju, ko človek grize ali žveči. 

Nepravilnosti zob puščajo posledice, ki so prekomerna obraba zob, ki jih lahko spremljajo poškodbe in odmik zob. Večja je možnost kariesa, ker čiščenje ni tako lahko izvedljivo. Pojavi se lahko parodontalna bolezen. Ker človek ne žveči dobro, se pojavijo prebavne motnje. Lahko ima človek odprta usta ter zaradi tega diha skoz usta, kar seveda ni dobo. Povzroča tudi psihične tegobe zaradi izgube samozavesti in ne preveč dobre samopodobe, zato so taki ljudje man komunikativni in socialno bolj izolirani.

Ker se lahko pojavijo tudi težave v ustnem sklepu, pride lahko do napetosti v vratu ter zgornjem delu hrbta in posledično do glavobolov. Cilj je z zobnim aparatom pozdraviti tako tegobo ter pri tem vklopiti še končen način zdravljenja imenovan retencija.

Retencija bo torej poskrbela za to,  da bodo vaši zobje tudi po zdravljenju z zobnim aparatom ostali na istem mestu, kot so zdaj po zdravljenju in ne bodo spet zavzeli prejšnjega položaja. Nekaj časa traja, da se zobje utrdijo na tistem novem mestu in se kosti zapolnijo s trdno strukturo tam, kjer so sedaj luknje. Za to bo poskrbel dober ortodont in vaše življenje ali življenje vašega otroka se bo za vedno spremenilo na bolje.  

Na vrh