Električni grelci in klimatske naprave so čedalje bolj ugodne naprave.

Klimatske naprave so naprave, ki nam omogočajo udobno bivanje. Ne glede kateri letni čas je, vedno si želimo udobno počutje znotraj našega doma. Med zimo želimo, da nam je prijetno toplo, med tem, ko poleti želimo, da nam je prijetno hladno oziroma sveže.

V primeru, da se med zimo grejete na kurilno olje in le to ne zadošča, je potrebno dodatno gretje. Veliko toplote se lahko po nepotrebnem porazgubi zaradi slabe izolacije. Bodisi imamo slaba okna ali pa nimamo ustrezne fasade. Zato so v takšnih primerih zelo uporabni električni grelci. Cene klimatskih naprav so danes že dostopne, pa vam bodo omogočile, da se poleti ustrezno hladite. Klimatske naprava so obojestranska mašina. Omogoča vam hlajenje in gretje. Kaj se najbolj splača s strani porabe električne energije, pa si je najbolje predhodno preračunati. Včasih se nam morda zdi, da je nakup ustreznega električnega grelca ali klimatske naprave, kar velik finančni zalogaj. Ampak v primeru, da si ustrezno preračunate porabo in oskrbovanje, lahko s kakovostno aparaturo tudi nekaj privarčujete. Skozi čas vam lahko nižja poraba odtehta toliko, da imate že prihranek.

klimatske naprave

Električni grelci so zelo učinkoviti načini zagotavljanja toplote predvsem zato, ker so mobilni. Lahko jih postavite v kateri kolik prostor. Lahko ga postavite na hodnik in od tam se toplota širi še v ostale prostore. Enako je s klimatsko napravo. V kolikor imate mobilno klimatsko napravo, se lahko v poletnih časih z njo tudi hladite na vašem vikendu na morju. S tem si boste zagotovili nižje stroške obratovanja in nakupa.

Precej popularni so tudi solarni sistemi, ki osedlajo moč sonca in vam to energijo lahko pretvorijo v ogrevanje, a kaj več o tem v katerem izmed naslednjih člankov.

Klimatske naprave: katere vrste poznamo?

Danes že težko najdemo objekt, ki ne bi imel klimatske naprave. Klimatske naprave in njihova tehnologija so se močno razvile in nastale so različne vrste klimatskih naprav, ki se uporabljajo za različne namene.

Klimatske naprave

Prvo vrsto predstavljajo prenosne klimatske naprave, ki jih uporabljamo takrat, ko namestitev naprave na steno ni možna. Prenosna klima omogoča premikanje v prostoru in med njimi. Kakršnakoli montaža ni potrebna, potrebno je le zagotoviti odvod vročega zraka, za kar je dovolj odprto okno. Tovrstne klima naprave imajo zaradi rabe uhajanja vročega zraka iz zunanjosti, skozi okno zelo slab izkoristek.

Naslednjo vrsto klimatske naprave, ki so danes stvar preteklosti, predstavljajo okenske klimatske naprave. Zanje je značilno da se naprava zmontira na okensko polico, na način, da polovica naprave ostaja v prostoru, druga polovica pa se nahaja zunaj objekta. Slaba stran je bila, da je bilo potrebno okno odrezati, kar je naredilo montažo zelo naporno.

Klimatske naprave brez zunanje enote uporabljamo takrat, ko zunanje enote na steno ne moremo namestiti. Predstavlja nadomestek prenosnih naprav, ki ima v primerjavi z prenosnimi klimami boljši izkoristek, saj za hlajenje kondenzatorja uporablja zunanji zrak.

Danes najbolj uveljavljene pa so split klimatske naprave, kot jo imenujejo strokovnjaki. Taka klima ima na zunanji strani objekta zunanjo enoto, v prostoru pa notranjo enoto, ki skrbi za vpihovanje ohlajenega zraka. Gre za najbolj ekonomičen klimatski sistem, ki ima največjo hladilno moč.

Kvalitetne klimatske naprave

Klimatske napravePoletja so čedalje bolj vroča in stopinje se celo v naši ljubi Sloveniji gibljejo tam okoli visokih trideset do štirideset stopinj, kar je tako rekoče nevzdržno. Pri takih temperaturah je vse kar iščemo samo hladen kraj, v katerega se lahko zatečemo in prebivamo te neznosno vroče tople dni. Ker pa so temperature zares visoke je tudi v notranjosti hiš kar zelo vroče. Edine stvari, ki nam lahko v tem primeru pomagajo so hladilne naprave. Hladilne naprave so različne naprave, ki nam pomagajo hladiti prostore, oziroma pomagajo hladiti nas same. Hladilne naprave so še posebej potrebne v vročih poletnih nočeh, ker je spati v visokih temperaturah, ko tako rekoč vse teče od nas, nemogoče. Pod hladilne naprave spadajo razni ventilatorji, ki so popularni že zelo dolgo časa, do drugih podobnih vrst zračnega hlajenja, med katerim pa so zagotovo ene izmed najpopularnejših ravno klimatske naprave. Klimatske naprave ali po domače, pogovorno rečeno klime, so priprave, ki nas lahko tako grejejo, kot seveda tudi hladijo. Glavna funkcija, ki jo tako imajo klimatske naprave je tako hlajenje, namreč na njih lahko nastavimo določeno temperaturo, ta pa bo prostor hladila toliko časa, dokler ne bo dosegla te, določene temperature. Nato bo prostor postopoma še naprej hladila in poskrbela, da se bo ta temperatura tudi obdržala, saj dan danes sonce poleti pritiska s tolikšno močjo da bi lahko prostor nazaj na prejšnjo temperaturo segrel zgolj v nekaj sekundah. Poleg hlajenja pa klimatske naprave ali po domače, pogovorno rečeno klime lahko tudi grejejo naše prostore. Klimatske naprave dan danes so namreč grajene tako, da imajo poleg hladilnega sistema vgrajene tudi grelnike, ki omogočajo, da pozimi, ko so prostori hladni slednje tega ogrevajo s toplim zrakom. Zadeva deluje precej na podoben način kot samo hlajenje, le da v tem primeru s klimatske naprave ne prihaja hladen zrak, ampak namesto njega izhaja topel zrak, ki ozračje segreva. Prav tako z daljinskim upravljalnikom, kater je priložen pri vsaki klimi določimo temperaturo, na katero želimo prostor segreti. Prit tem je pomembno, da na klimatski napravi ne obkljukamo hlajenje, namreč označimo gretje in tako pustimo, da naprava naredi svoje. Naprava bo prav tako kot pri hlajenju prostor najprej segrela na določeno temperaturo, nato pa z občasnimi intervali sledjo držala in ohranjala v samem prostoru. Gretje na klimo je zelo popularno že zaradi tega, ker je elektrika ponekod cenejša od samih kurilnih derivatov, kateri so dan danes postali kar precej dragi. Klimatske naprave so odlične zadeve, katere so dan danes cenovno dostopne skoraj vsakemu, zatorej ne razmišljajte preveč in si privoščite svojo klimo, ki vas bo hladila poleti ter poleg tega še grela pozimi!

Montaža klime

Montaža klimePoletja so vedno bolj vroča in vsi vemo kako težko je bivati nekje, kjer na nas pritiska tudi preko trideset stopinj. Najboljša rešitev, ki nam v tem primeru pomaga so seveda klimatske naprave, naprave, ki prostor ohladijo na želeno temperaturo, nato pa to temperaturo v samem prostoru tudi ohranjajo in poskrbijo, da nam ni preveč vroče tako, da lahko upravljamo naše vsakodnevno delo. Klimatske naprave pa je seveda najprej potrebno tudi montirati in nastaviti tako, da bodo slednje pravilno delovale. Montaža klime se izvaja iz rok profesionalcev, ki delajo na tem področju. Montaža klime ne zahteva samo in zgolj montažo, se pravi montiranje klime na streho in namestitev ventilatorskega bobna, zahtevo tudi pravilno nastavitev in ureditev, tako, da naša klima po montaži tako tudi pravilno deluje. Montaža klime se lahko naroči pri posameznih ponudnikih tovrstnih storitev, ponekod pa jih lahko naročite tudi pri samem prodajalcu, kjer ste kupili vašo klimatsko napravo.

Prenosne klime

Prenosne klimeGlede na to, kako vroče je dan danes ne samo poleti, ampak tudi spomladi in jeseni so klimatske naprave zadeve, ki nas tako rekoč rešujejo pred vročino in poskrbijo, da lahko normalno preživljamo dan. Kakor koli pa so klimatske zadeve naprave, katere bolj kot ne namestimo v naša stanovanja in jih nekako ne moremo več premikati, oziroma prestavljati v druge kraje. Če tako veliko potujete, imate mogoče vikend, kjer se zadržujete veliko časa pa v njem nimate klime oziroma klimatske naprave si lahko omislite zadevo kot so prenosne klime. Prenosne klime delujejo sicer z malo manjšo močjo kot navadne, montirane, vendar še vedno več kot odlično shladijo prostor. Seveda je od tega kako močno prenosna klima deluje odvisno tudi to, kako močno, kvalitetno kupimo, zato moramo paziti, da se pred nakupom pozanimamo in tako zares posrbimo, da bo naša prenosna klima delovala kar se da brezhibno. Prenosna klima se lahko dobi na raznih prodajnih mestih, kjer prodajajo tehniko, lahko pa se za njo pozanimate tudi pri kakšnih specializiranih prodajalnah.

Ugodna ponudba
V kolikor iščete ugodne storitve, izdelke ali produkte, izberite kategorijo, ki vas zanima in s tem prihranite. Pripravili smo vam pestro izbiro zanesljivih in najugodnejših ponudnikov.

Ali ste vedeli?

Za klimatske naprave sta pomembna podatka EER in COP. Prvi pove kolikšen izkoristek ima klima ko ta hladi prostor. Če imamo klimo z močjo 2,8 kW in EER faktorjem 3,2 to pomeni da klima porabi za svoje obratovanje 0,875 kW električne energije.
 
Drugi podatek oziroma COP pa pove kolikšen izkoristek ima klima naprava, ko ta ogreva prostor. Če imamo klimo z močjo 2,8 kW in COP faktorjem 3,2 pomeni da klima za svoje obratovanje porablja 0,875 kW elektrike.