Oznake na pnevmatiki in njihov pomen

Naloga pnevmatik je prenašanje bremena, blaženje udarcev, ki se pojavijo na cesti, prenašanje moči, ko pospešujemo in zaviramo in seveda kar se da dober oprijem na cesti. Vsak kupec pa želi, da se pnevmatike na obrabljajo oziroma se obrabljajo samo v majhni meri, da omogočajo tiho vožnjo brez vibracij in da seveda znižujejo porabo goriva na avtomobilu. Zato mora kupec, če želi dobiti vse našteto, pri nakupu pnevmatike imeti nekaj znanja. Največ nam povedo oznake na pnevmatiki na stranskem robu gume in v kolikor jih znamo brati izvemo o gumi vse kar je pomembno. Za primer vzemimo eno standardno dimenzijo gume in poskušajmo na tem primeru razložiti oznake na pnevmatiki in kaj le te pomenijo.

Oznake na pnevmatiki

Indeks nosilnosti

Indeks nosilnosti predstavlja številsko kodo, ki določa največjo obremenitev pnevmatike, ki jo lahko ta nosi pri hitrosti, ki jo določa indeks hitrosti. Najnižji indeks nosilnosti je 65 in zastopa pnevmatiko, ki jo lahko obremenimo z do 290 kilogrami.

Indeks hitrosti

Ta indeks pa določa hitrost, pri kateri pnevmatika še lahko varno nosi maksimalno obremenitev podano v indeksu nosilnosti. Poznamo naslednje indekse hitrosti.

Indeksi hitrosti

Indeksa hitrosti in nosilnosti, skupaj povesta, da je bila pnevmatika testirana pri največji hitrosti, ki jo določa indeks hitrosti in pri tem obremenjena z maksimalno težo, ki jo določa indeks nosilnosti. V kolikor pa pnevmatike preveč obremenimo kar se tiče teže in hitrosti, pa te ne bodo zagotavljale tolikšne varnosti, kar pa lahko hitro pripelje do težkih nesreč.

Ugodna ponudba
V kolikor iščete ugodne storitve, izdelke ali produkte, izberite kategorijo, ki vas zanima in s tem prihranite. Pripravili smo vam pestro izbiro zanesljivih in najugodnejših ponudnikov.
Nasveti

Za dolgo življenjsko dobo gume je nujno da je le ta skladiščena pravilno. Ko gume niso v uporabi jih skladiščimo v temnem prostoru pri stalni temperaturi 10-20° C. Ne glede na to ali so gume na platiščih ali ne, jih pospravimo tako, da jih eno na drugo naložimo v stolp, pod spodnjo pa obvezno podložimo leseno podlogo.