Vrste varjenja

VarjenjeNajstarejša tehnika spajanja materialov iz kovine je zagotovo varjenje. Več o varjenju, varilnih aparatih in varilnih maskah si lahko pogledate na spletni strani http://www.proficenter.si/ponudba/varilni-aparati.

Navedena tehnika se je razvila nekaj let po drugi svetovni vojni in do zdaj je ta postopek spajanja zelo razširjen po celotnem svetu. V zgodovini so  že Grki začeli s samim spajanjem kovin, pri tem pa so uporabljali kovaško in livarsko. Sodobno varjenje je zelo razširjeno.

Poznamo več vrst varjenja kovin npr. elektroobločno, plamensko, lasersko, plazemsko,… Pri varjenju je  priporočljivo zaščiti oči s posebno masko, ki je temu namenjena. Pri laserskem načinu lahko spajamo med sabo kovino in plastiko. Profile nepravilnih oblik lahko skupaj spojimo s pomočjo obžigalnega načina varjenja.

Še ne dolgo nazaj je bilo ročno obločno varjenje najbolj razširjena oblika spajanja kovine. Pri tem spajanju se je uporabljala odtaljiva elektroda. Ker je ta metoda varjenja enostavna in preprosta se uporablja na področju vzdrževanja in popravljanja jeklenih konstrukcij. Z vsemi načini spajanja, ki so navedeni zgoraj lahko spajamo poleg jekla še aluminijeve, bakrene in aluminijaste zlitine.

Kadar varimo potrebujemo elektrode ( seveda če ni CO2), ki se s pomočjo visoke toplote začnejo topiti. Tako se stopljen del vlije tam kjer želimo zvariti dve kovine skupaj. Ko se ohladi so kovine združene, se pozna pa tanka črta ali drugače var.

Več o varjenju

VarjenjeVarjenje spada med najstarejše metode spajanja materialov iz kovine v celoto. Več o varjenju najdete na priloženi hiperpovezavi. Ta metoda spajanja je nastala nekaj let let po 2. svetovni vojni in se je do danes razširila po celem svetu. V starem veku so se že Grki ukvarjali s spajanjem kovin, pri katerem so uporabljali livarsko in kovaško. Obstaja več vrst varjenja kot je naprimer sočelno varjenje, lasersko varjenje, elektrobočno, obžigalno, plazemsko ter plamensko  varjenje. Pri postopku varjenja je zaradi varnosti potrebna posebna namenska maska, ki zaščiti oči pred svetlobnimi iskrami. Pri laserski metodi naprimer se lahko spaja med seboj plastiko in kovino. Z obžigalno metodo se lahko spoji skupaj profile z nepravilno obliko. Ne dolgo nazaj je bilo najbolj razširjeno ročno obločno varjenje, pri katerem se je uporabljalo odtaljivo elektrodo. Zaradi enostavnosti in preprostosti metode se tudi danes uporablja na področju popravljanja ter vzdrževanja jeklenih struktur.

 

Mig varilni aparati

 Mig varilni aparati so zelo ekonomični in uporabniku prijazni. Mig varjenje zahteva tri stvari:

  • električno energijo za proizvodnjo toplote,
  • elektrode za zapolnitev in
  • zaščitni plin za zaščito zvara iz zraka.

Opravi se s pomočjo zelo majhne elektrode, ki se nenehno napaja, medtek ko upravljalec nadzorjuje količino zvara. V nekaterih primerih ta proces prevzame robot in nato so varjenja avtomatska. Mig varilni aparati lahko varijo skoraj vse. Njegova učinkovitost je stroškovno dobra in rezultati so odlični. Tri najbolj pogoste kovine, ki jih uporabljajo:Varilni aparat Iskravar

  • karbonsko jeklo,
  • nerjaveče jeklo,
  • aluminij.

Mig varilni aparati imajo tudi nekaj prednosti:

  • Zvari so čist z zelo malo dima.
  • Proizvodnja je hitra in poceni.
  • Dolgo varjenje z manjšim številom ponovnih zagonov.
  • Ne potrebujete velike količine znanja pri uporabi, v primerjavi z drugimi procesi.

Velika kakovost in enostavna uporaba vam omogoča, da oblikujete iz kovin tudi razne vzorce, ki bi vam prav gotovo prišle prav. S tem bi si lahko polepšali okolico doma, ali pa razne ograje v hiši ali na vrtu in podobne stvari.

Ugodna ponudba
V kolikor išcete ugodne storitve, izdelke ali produkte, izberite kategorijo, ki vas zanima in s tem prihranite. Pripravili smo vam pestro izbiro zanesljivih in najugodnejših ponudnikov.

Kategorije