Sončne elektrarne: kakšne vrste poznamo?

Vse več ljudi se odloča za namestitev sončne elektrarne na streho svojega doma, gospodarskega objekta, poslovnega prostora ali pa preprosto na svojo zemljo. Z razvojem sončne tehnologije so se razvile tudi različne vrste sončnih elektrarn, ki proizvajajo električno energijo. Bodoči kupci lahko izbirajo med naslednjimi vrstami sončne elektrarne.

Sončne elektrarne

 

Sončne elektrarne na strehah

Tovrstna elektrarna se namešča na objekte, ki imajo streho pokrito s standardno strešno kritino in ima nagib od 0° do 60°. Pomembno je da strešna kritina dosega življenjsko dobo vsaj 30 let, da ni potrebno sončne elektrarne odstranjevati, še pred potekom njene življenjske dobe, ki je 30 let. Zato mora biti taka streha pokrita, z standardnimi strešniki, trapezna pločevino ali z bobrovcem.

Integrirane sončne elektrarne

Gre za posebno izvedbo, solarne elektrarne, kjer so sončni kolektorji edina kritina, ki pokriva streho. Tak način solarne elektrarne je najprimernejši za novogradnje in ko na objektu menjamo dotrajano strešno kritino. Sami solarni kolektorji so med seboj zatesnjeni s posebnim tesnilom, ki zbira in odvaja kapljice, ki bi lahko pronicale skozi tesnilo.

Prosto stoječe sončne elektrarne

Pri tem načinu postavitve sončne elektrarne se solarne kolektorje postavi direktno na zemljo, oziroma se jih s podkonsktrukcijo nekoliko dvigne od tal, da se doseže optimalni izkoristek. Temelji podkonstrukcije so lahko betonirani ali pa točkovno zabiti. Paziti moramo tudi na to da so solarni kolektorji usmerjeni proti jugu.

Otočne sončne elektrarne

Otočne elektrarne se uporabljajo za neodvisno preskrbo individualnih stanovanjskih hiš in manjših objektov, kot so počitniške hišice, gorske koče, zidanice, ki so glede na lokacijo odmaknjene od obstoječega energetskega omrežja.

Ugodna ponudba
V kolikor iščete ugodne storitve, izdelke ali produkte, izberite kategorijo, ki vas zanima in s tem prihranite. Pripravili smo vam pestro izbiro zanesljivih in najugodnejših ponudnikov.
Ali ste vedeli?

Ko postavljamo sončno elektrarno sta zelo pomembna naklon in orientacija foto-napetostnih modulov. Z namestitvijo in uporabo enoosnega sledenja foto-napetostnih modulov za soncem povečamo izkoristek sončne energije za do 25 %. Če pa soncu sledimo tako vodoravno kot tudi horizontalno pa je izkoristek sončne energije tudi za do 35 % večji.