Panelni parket

Na trgu obstaja veliko različnih vrst parketov, ki se med seboj ločijo po zgradbi, namembnosti in obliki. Ena vrsta parketa je tudi panelni parket. Strokovnjaki ga imenujejo tudi klik parket, saj poseben klik sistem omogoča hitro in enostavno vgradnjo z lepljenjem ali brez na podlago.

Panelni parket

Sestavljajo ga deske debeline 12-15 mm, ki imajo ob straneh tako imenovani klik sistem. Deske so trislojne. Podlago desk predstavlja smrekov ali drug podoben les, sledi do 4 mm debel vrhnji sloj iz masivnega lesa, za zaščito površine pa je le ta premazana z lakom ali oljem. Deske med seboj hitro in enostavno sestavljamo, brez kakršnegakoli kitanja, brušenja in lakiranja. Dobra stran je da je panelni parket primeren tudi za talno gretje.

Sama montaža je zelo preprosta, važno je le da je površina dobro očiščena, suha in ravna. Lahko se odločimo za lepljenje desk panelnega parketa, vendar poseben klik sistem omogoča tudi polaganje parketa brez lepljenja. Taki vgradnji rečemo plavajoča postavitev. Panelni parket je končno obdelan in pohoden takoj, razen v primeru, da se odločimo za lepljenje, potem moramo počakati 24 ur, da se osuši lepilo.

Panelni parket obstaja v več vrstah, med katerimi so najpogostejše:

  • Hrast
  • Jesen
  • Kanadski javor
  • Bukev

Panelni parket je poleg montaže tudi izredno enostaven za čiščenje, kar olajša tudi 5 ali 6 kratno lakiranje. Panelni parket je primeren tudi za do 5-kratno obnavljanje.

Ugodna ponudba
V kolikor iščete ugodne storitve, izdelke ali produkte, izberite kategorijo, ki vas zanima in s tem prihranite. Pripravili smo vam pestro izbiro zanesljivih in najugodnejših ponudnikov.
Nasveti

Za parket je zelo važno, da je v prostoru dovolj vlage. Tako je najbolje če je v prostoru 20° C in 50 do 60 % zračne vlažnosti. Pozimi pa zaradi ogrevanja vlažnost drastično pade, zato je priporočljivo namestiti vlažilce prostorov.
 
Če imamo parket pokrit s preprogo jih občasno odstranimo, da bo površina parketa ohranila enako barvo po vsem prostoru.
 
Da preprečimo reže v parketu, pred prostor namestimo predpražnik, za stole na koleščkih pa uporabimo ustrezne podloge.