Letne gume: zakaj jih namestiti?

Ljubitelji svojih predelanih jeklenih konjičkov, že komaj čakajo, da pride 15.marec. Od tega dneva dalje zimska oprema, kamor štejemo tudi zimske gume ni več obvezna. Zato bodo lahko na svoje avtomobile zopet namestili, nizko profilne pnevmatike velikih dimenzij in širin, katere krasijo prelepa alu platišča.

Letne gume

Drugi razlog, poleg boljšega izgleda avtomobila, pa je poraba in udobje med vožnjo. Znano je da ima avtomobil z zimskimi gumami večjo porabo, kot ko imamo nameščene letne gume, poleg tega so zimske gume veliko bolj hrupne in nekoliko manj udobne kot letne gume. Poraba avtomobila je na zimskih gumah tudi za 10% večja kot jo ima avtomobil, ki ima nameščene letne gume.

Z zimskimi gumami ne velja čakati predolgo, najdlje do prvomajskih praznikov, saj je temperatura takrat že tako visoka, da se zimske pnevmatike zaradi mehke zgradbe prekomerno obrabljajo. Poleg večje obrabe, pa so veliko slabše oprijemajo ovinkov, so slabše vodljive in potrebujejo daljšo zavorno pot za ustavite vozila. Ker zimska pnevmatika ni primerna za tako visoke temperature, dolgotrajna izpostavljenost višjim temperaturam, povzroči da guma postane trda, zato v zimskih razmerah, ne omogoča optimalnega oprijema. Če zimske gume uporabljamo predolgo, jih bomo popolnoma uničili, zato bomo morali prihodnjo zimo kupiti nove.

Zato avtomobil pravočasno preobujte v letne gume in na ta način privarčujte kar se tiče večje porabe goriva in stroška ki bi ga imeli z nakupom novih zimskih gum, ki bi jih morali, kupiti, če bi imeli zimske gume tudi poleti. Vendar pazite, letne gume ohranjajo svoje karakteristike in zagotavljajo optimalne vozne lastnosti, do petih let starosti gume. Čeprav imajo letne gume tudi po petih letih dovolj profila, take gume niso primerne za namestitev na vozilo.

Ugodna ponudba
V kolikor iščete ugodne storitve, izdelke ali produkte, izberite kategorijo, ki vas zanima in s tem prihranite. Pripravili smo vam pestro izbiro zanesljivih in najugodnejših ponudnikov.
Kategorije
Nasveti

Za optimalen oprijem in minimalno obrabo gume je pomemben ustrezen tlak. Priporočljivo je da tlak v pnevmatiki preverite vsaj enkrat na dva meseca, če pa na cesti preživite veliko časa pa naj bo ta interval še pogostejši. Tlak v gumi preverjamo ko je guma hladna, saj bo le tako izmerjen tlak pravilen.