Lesena okna: prednosti in slabosti

Lesena okna so v preteklosti bila najpogosteje uporabljena. Nato pa so jih zamenjala PVC okna, vendar le za kratek čas. Danes se lesena okna spet vse pogosteje uporabljajo. Razlog za to predstavljajo tudi različne kombinacije materialov za okenske okvirje, ki življenjsko dobo okna podaljšajo. Kljub temu pa imajo lesena okna poleg številnih prednosti tudi še nekaj slabosti, katerih zaenkrat pri tej tehnologiji, človek še ne zna odpraviti.

Lesena okna

Prva prednost lesenih oken je zagotovo ekološka, saj je proizvodnja lesenih oken veliko bolj okolju prijazna, kot je proizvodnja plastičnih ali PVC oken. Poleg same proizvodnje, lahko lesena okna po odsluženi življenjski dobi koristno porabimo, kot kurilni energent in z njimi kurimo.

Les kot glavni material za izdelavo okenskih okvirjev, je človeku prijazen material, ki s svojo toplino in majhno toplotno prevodnostjo, bogati človekov dom in v prostor prinese prijetno bivalno klimo. Je zelo lepega videza, ki popestri vaš dom.

Kratko življenjsko dobo starih lesenih oken gre pripisati staromodni obdelavi in zastareli tehnologiji. Današnja tehnologija, ki se uporablja pri lesenih oknih in kvalitetnejši zaščitni premazi, pa omogočajo daljšo življenjsko dobo oken in njihovo minimalno vzdrževanje. Prednost lesenega okna je tudi višja odpornost na nizke temperature v primerjavi z PVC okni.

Kljub vsem prednostim ki jih imajo lesena okna, pa še vedno ostaja vsaj ena slabost, ki jo do sedaj tehnologija še ni uspela odpraviti in to je barvanje. Vsa lesena okna je potrebno dodatno barvati, da jih zaščitimo pred škodljivci in zobom časa. Morda pa bodo proizvajalci v prihodnosti tudi to mano.

Ugodna ponudba
V kolikor iščete ugodne storitve, izdelke ali produkte, izberite kategorijo, ki vas zanima in s tem prihranite. Pripravili smo vam pestro izbiro zanesljivih in najugodnejših ponudnikov.
Nasveti

Lesena okna, je potrebno negovati, da le ta dosežejo dolgo življenjsko dobo. Sama nega okenskega okvirja je sestavljena iz dveh korakov. Prvi je čiščenje površine, za katerega je značilno, da okna operemo z veliko vode in le blagim čistilnim sredstvom.Nikakor ne uporabljamo gob za ribanje in drugih ostrih sredstev.
 
Ko smo okenske okvirje očistili pa moramo nanje nanesti posebno negovalno mleko. To mleko krepi lazurni film in omogoča da je okno dobro zaščiteno pred vremenskimi pojavi, poleg tega pa ustvari lepo, gladko in sijočo površino lesa.