Klimatske naprave: katere vrste poznamo?

Danes že težko najdemo objekt, ki ne bi imel klimatske naprave. Klimatske naprave in njihova tehnologija so se močno razvile in nastale so različne vrste klimatskih naprav, ki se uporabljajo za različne namene.

Klimatske naprave

Prvo vrsto predstavljajo prenosne klimatske naprave, ki jih uporabljamo takrat, ko namestitev naprave na steno ni možna. Prenosna klima omogoča premikanje v prostoru in med njimi. Kakršnakoli montaža ni potrebna, potrebno je le zagotoviti odvod vročega zraka, za kar je dovolj odprto okno. Tovrstne klima naprave imajo zaradi rabe uhajanja vročega zraka iz zunanjosti, skozi okno zelo slab izkoristek.

Naslednjo vrsto klimatske naprave, ki so danes stvar preteklosti, predstavljajo okenske klimatske naprave. Zanje je značilno da se naprava zmontira na okensko polico, na način, da polovica naprave ostaja v prostoru, druga polovica pa se nahaja zunaj objekta. Slaba stran je bila, da je bilo potrebno okno odrezati, kar je naredilo montažo zelo naporno.

Klimatske naprave brez zunanje enote uporabljamo takrat, ko zunanje enote na steno ne moremo namestiti. Predstavlja nadomestek prenosnih naprav, ki ima v primerjavi z prenosnimi klimami boljši izkoristek, saj za hlajenje kondenzatorja uporablja zunanji zrak.

Danes najbolj uveljavljene pa so split klimatske naprave, kot jo imenujejo strokovnjaki. Taka klima ima na zunanji strani objekta zunanjo enoto, v prostoru pa notranjo enoto, ki skrbi za vpihovanje ohlajenega zraka. Gre za najbolj ekonomičen klimatski sistem, ki ima največjo hladilno moč.

Ugodna ponudba
V kolikor iščete ugodne storitve, izdelke ali produkte, izberite kategorijo, ki vas zanima in s tem prihranite. Pripravili smo vam pestro izbiro zanesljivih in najugodnejših ponudnikov.
Ali ste vedeli?

Za klimatske naprave sta pomembna podatka EER in COP. Prvi pove kolikšen izkoristek ima klima ko ta hladi prostor. Če imamo klimo z močjo 2,8 kW in EER faktorjem 3,2 to pomeni da klima porabi za svoje obratovanje 0,875 kW električne energije.
 
Drugi podatek oziroma COP pa pove kolikšen izkoristek ima klima naprava, ko ta ogreva prostor. Če imamo klimo z močjo 2,8 kW in COP faktorjem 3,2 pomeni da klima za svoje obratovanje porablja 0,875 kW elektrike.