Kako deluje pomivalni stroj?

Sodobna tehnologija je poleg številnih tehnoloških odkritij, prinesla tudi napravo, ki samodejno pomiva posodo. Govorimo o pomivalnem stroju. Predstavlja še eno pridobitev gospodinjstva, ki gospodinjam vsakodnevno lajša življenje in pomiva posodo namesto njih. Vsi vemo kako pomivalni stroj izgleda, le malo kdo pa dejansko ve kakšen proces se vrši za zaprtimi vrati. Večina današnjih pomivalnih strojev ima proces pranja posode sestavljen iz naslednjih štirih faz.

Pomivalni stroj

Predpranje

Predpranje je postopek, s katerim pomivalni stroj, preden prične z detergentom oblivati posodo, iz posode izpere največje ostanke oziroma ostanke, ki se od posode odstranijo brez čistila. To se izvede tako da pomivalni stroj preprosto z brizgalnimi ročicami razprši vodo po posodi, zaradi pritiska vode pa ostanki hrane odstopijo. Voda z odpadlimi ostanki hrane se po končanem predpranju izčrpa iz pomivalnega stroja.

Glavno pomivanje

Ko je faza predpranja končana, se detergent iz dozirne posode zmeša z vodo. Zmes vode, ogrete med 50° C do 70° C in detergenta se s pomočjo črpalke poganja skozi brizgalne šobe ki dosežejo vso posodo zloženo v pomivalni stroj. Ko je proces pomivanja končan, se umazana voda zopet izčrpa iz pomivalnega stroja.

Izpiranje

Postopek izpiranja je nujen za izpiranje milnice iz sten pomivalnega stroja in posode. Voda za izpiranje ni segreta ampak izpiranje poteka s hladno vodo.

Končno izpiranje in sušenje

Pri postopku končnega izpiranja se vodi doda sredstvo za sušenje. Nato se voda segreva vse do 70° C. Pomivalni stroj izčrpa vso vodo, toplota, ki je v pomivalnemu stroju še prisotna pa se izkoristi za osušitev posode.

Ugodna ponudba
V kolikor iščete ugodne storitve, izdelke ali produkte, izberite kategorijo, ki vas zanima in s tem prihranite. Pripravili smo vam pestro izbiro zanesljivih in najugodnejših ponudnikov.
Nasveti

Če želite da pralni stroj doseže dolgo življenjsko dobo ga morate primerno vzdrževati. Zato je najbolje enkrat tedensko očistiti predal za detergent. Predal preprosto izvlečemo, operemo z vodo in ga posušimo.

Nekajkrat letno je potrebno očistiti tudi boben za pranje. Bobna ne čistimo z sredstvi iz klora in jekleno mrežico. Priporočljivo je tudi pustiti vrata stroja po vsakem pranju odprta, da se boben lahko posuši. Občasno tudi očistimo filter na dnu stroja.